Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.01.2016 03:15

Нові факти про герб Конотопа

Останнім часом дуже багато людей спекулюють на тему міської символіки. Висуваються навіть припущення, що вона в такому вигляді як вона є, розпалює релігійну ворожнечу і пригноблює послідовників деяких релігійних течій.

Konotop-COA.png

          Так дійсно. Якщо підходити до прочитання міського гербу з точки зору російської геральдичної традиції, може здатися, що на ньому зображені символи трьох світових релігій: християнства, магометанства та іудаїзму. Але для того, аби дійти істини в цьому питанні слід згадати історію заснування нашого міста.

      Отже 1630і роки. Саме закінчилась польско - московська війна, за результатами якої більшість території давньої Сіверщини (до якої належить і територія на якій зараз знаходиться місто Конотоп) об ` єдналася у складі Чернигівського воєводства Речі Посполитої (польсько - литовсько державного союзу). Саме з цим періодом пов ` язують відновлення поселення на території нашого міста. Існує декілька версій як саме це відбувалось, але всі вони так чи інакше пов ` язані з початком польского панування в наших краях. І всі вони вказують на створення військової фортеці, для оборони польсько - московського кодону.

      Саме з цим оборонним утворення, скоріш за все, і пов ` язане значення герба міста Конотоп. Оскільки саме в польсько - литовській геральдичній традиції можна знайти схожі атрибути.

      Згідно самого авторитетного польського гербовника, укладеного Каспером Несецьким, півмісяць рогами до гори та кавалерський хрест над ним, означає, що цей герб належав особі яка займала посаду букграбера, тобто військового коменданта фортеці. Саме такі елементи можна зустріти на гербах інших фортець, що мали відношення до Великого князівства Литовського. Наприклад Борзни (зараз - Чернігівська область) або Зінькова (зараз - Полтавська область).

      Що до зірки саме з шістьма промінями, то у того ж автора вона не має особливого значення. Про саме шестикутну зірку він згадує не часто і пише пронеї так, наче вона є прикладом особливої гордості для власника герба. І навпаки - якщо зірка має сім чи вісім промінів, то він виділяє їх з поміж інших.

      Отже, грунтуючись на, відомих на сьогодні, польских джерелах, слід зробити висносок, що не варто відзначати в гербі міста Конотоп якісь релігійні або поліичні мотиви. Такий герб був звичайним для тих часів і скоріш за все означав приналежність міста до однієї з фортець, що мали захищати від іноземних війск.

                                                                                                                                Олександр Гаврик.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]