Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.10.2015 21:35

Вивезення неповнолітньої дитини за кордон без згоди другого із батьків

Юрисконсульт

В юридичній практиці у сфері сімейного права трапляються випадки, коли один з батьків не дає дозволу іншому на вивезення неповнолітньої дитини, яка не досягла 16-річного віку, за кордон України.

В юридичній практиці у сфері сімейного права трапляються випадки, коли один з батьків не дає дозволу іншому на вивезення неповнолітньої дитини, яка не досягла 16-річного віку, за кордон України. Справи такого характеру складні в своєму процесі, адже відбуваються вони у судовому порядку де успішне вирішення справи неможливе без стійкої юридичної стратегії. Отож, цю проблему не зайвим буде дослідити ще раз в даній статті.

Звернемось до законодавчої бази. Відповідно норм Цивільного кодексу, вивезення за межі України неповнолітньої дитини, яка не досягла 16-ти років можливе лише в супроводі та за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників, або інших осіб які мають на те право.

Окремої уваги заслуговує Постанова КМУ від 27.01.1995 року № 57, яка затверджує «Правила перетинання державного кордону громадянами України». В даній постанові регламентується наступне: виїзд за межі України неповнолітніх дітей, що не досягли 16-річного віку, можливий лише у разі якщо дітей супроводжє один з батьків, та за умови, що другий з батьків дав свою згоду на вивезення дитини. Згода другого з батьків на вивезення дитини підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню, в такому документі обов’язково зазначається держава куди прямуватиме дитина та зазначається проміжок часу, на який вона виїжджає з країни.

Проте, є винятки законодавства коли виїзд неповнолітніх дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків можливий без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків. Такими винятками є:

1) якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини, та який (яка) відсутній у пункті пропуску;

2) якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон громадянин, який не досяг 16-річного віку, або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України, чи відмітка про взяття на консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном;

3) у разі пред'явлення наступних документів або їх нотаріально засвідчених копій:

  • свідоцтва про смерть другого з батьків;
  • рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;
  • рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;
  • рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;
  • рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;
  • довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері).

З такого змісту вбачається, що у разі відсутності нотаріально посвідченої згоди одного з батьків на виїзд з України дітей, які не досягли 16-річного віку, дозвіл на виїзд з України неповнолітнього без згоди та супроводу другого з батьків може бути наданий рішенням суду з обов'язковим зазначенням держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі.

Що говорить судова практика? Проаналізувавши судову практику можна сказати, що при вирішенні справи, суди керуються принципами зазначеними в статті ст. 141 Сімейного кодексу України, що гарантує рівність прав та обов'язків батьків щодо дитини. Отож, схилити на свій бік суддю у таких справах досить не просто. Особливість справ щодо вивезення дитини за кордон без згоди другого із батьків полягає в тому, що тут потрібно зробити велику роботу зі збору доказової бази. Власне сама доказова база і відіграє основну роль при вирішенні справи в суді. Наприклад, позивачу в суді доведеться надати докази того, що батько (мати) дійсно не дає обґрунтованої відмови у видачі дозволу на виїзд дитини за кордон у визначений позивачем час та країну. Такими доказами можуть бути письмові звернення з проханням у видачу дозволу на виїзд за кордон. Також позивачу в суді потрібно правильно обґрунтувати мету поїздки за кордон (наприклад: лікування, навчання і т.д.).

Отже, для отримання судового рішення на вашу користь, де суд надасть дозвіл на вивезення дитини за кордон, необхідно довести відповідність поїздки інтересам дитини. У зв’язку зі складним характером подібних справ, кращим рішенням буде залучення до справи кваліфікованого юриста. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]