Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.10.2015 13:05

Розірвання шлюбу подружжя: актуальні проблеми

Юрисконсульт

За окремих умов передбачених законодавством, подружжя може розірвати шлюб через органи РАГСу. Такими умовами є взаємна згода подружжя на розірвання шлюбу або відсутність у них спільних неповнолітніх дітей.

За окремих умов передбачених законодавством, подружжя може розірвати шлюб через органи РАГСу. Такими умовами є взаємна згода подружжя на розірвання шлюбу або відсутність у них спільних неповнолітніх дітей. Процес розірвання шлюбу в РАГСі не складний, по суті подружжю потрібно лише спільно подати заяву  та зачекати один місяць поки орган РАГСу розгляне її. По завершенню місячного строку шлюб буде офіційно розірваним на підставі поданої заяви.

Але на практиці досить часто під час процесу розлучення виникає ситуація коли: чоловік/дружина не дає згоду на розлучення, у подружжя є спільні неповнолітні діти або між подружжям є спір щодо поділу майна. Трапляються і випадки коли подружжя, з різних причин, хоче уникнути спілкування з один з одним. Якщо ж подібні ситуації мають місце, то розлучення подружжя відбуватиметься у судовому порядку.

Що необхідно, щоб розірвати шлюб у судовому порядку? Комплекс необхідних заходів при розірванні шлюбу в суді ми умовно розділимо на два етапи.

Перший етап - подання позовної заяви до суду загальної юрисдикції за місцем проживання чоловіка/дружини. Слід зазначити, що позовна заява на розірвання шлюбу має бути правильно написана з дотриманням всіх вимог, які ставить українське цивільно-процесуальне законодавство, тому що в інакшому випадку суддя залишить позовну заяву, яка містить помилки без розгляду, або відправить на доопрацювання позивачу. Зрозуміло, що така ситуація не піде на користь позивачу та суттєво затягне процес розірвання шлюбу, тому ми завідомо рекомендуємо звернутись до кваліфікованого юриста, який грамотно складе позовну заяву про розірвання шлюбу.

Другий етап – судовий процес. На даному етапі суддя призначатиме судові засідання, як правило їх може бути декілька, все залежить від того, яка буде явка сторін та надання всіх документів і пояснень сторін, які необхідні для прийняття законного рішення суду. Аби забезпечити дотримання у повній мірі своїх прав, даний етап ми наполегливо рекомендуємо проходити також із залученням кваліфікованого юриста. Особливо коли мова йде про спори, пов’язані із проживанням, із утриманням дітей та спори із розподілом майна тощо.

Кінцевим результатом поданої заяви до суду про розірвання шлюбу подружжя буде рішення суду. Суд може прийняти рішення, в результаті якого шлюб буде розірваним, або ж суд відмовить у розірванні шлюбу. Отож, для забезпечення бажаного результату в судовому процесі необхідно добре підготуватись до нього.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]