Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.05.2018 11:48

Що вивчати зараз, щоб через 10 років не залишитись без роботи?

Юрист, венчурний інвестор

Юрист майбутнього, - який він?

Часто говорять, що юридична освіта – це форпост традицій. Протягом століть ця галузь була зосереджена на відточуванні майстерності, шліфуванні існуючих практик, але не на інноваціях. Ще кілька років тому достатньо було просто бути досвідченим юристом, щоб клієнти до вас зверталися. Сьогодні при прийомі на роботу ми все частіше дивимося не лише на рівень професійних знань, але також перевіряємо навички міжособистісних відносин, відкритість щодо розвитку бізнесу та новітніх технологій, розуміння маркетингу.

Коли я понад 15 років тому почав працювати в юриспруденції, було важко відправити файл розміром більше ніж 10 мегабайтів. Тепер це займає лічені секунди. Те ж саме стосується роботи з великими масивами інформації. Штучний інтелект вже дістався юридичної практики - пошук потрібного документу все частіше можна довірити машині.

Раніше щоб знайти відповідь для клієнта, необхідно було мати підґрунтя юридичних знань та навички пошуку спеціалізованої інформації. Тепер клієнт може самотужки розібратися в масиві даних у доступній формі. Урядові та неурядові установи надають достатньо правової інформації у відкритому доступі. І просування вперед у розвитку штучного інтелекту уможливить більш глибоке розуміння клієнтом навіть ще складніших юридичних питань. Ймовірно, штучний інтелект також візьме на себе такі задачі, як оскарження штрафів за паркування або перегляд сотень тисяч сторінок документів за лічені хвилини, щоб знайти ключові документи. Це збільшує ризик для юристів у майбутньому залишитися без роботи. Проте надає наполегливості та наснаги, адже конкуренція річ невпинна. 

Юристи майбутнього будуть представляти інше суспільство – суспільство споживання інформації. Вони мають бути в певному сенсі консультантами, радниками, здатними співпрацювати в міжнародних міждисциплінарних командах, які розуміють аналіз ризиків та управління проектами. Це означає вміння налаштувати конференц-обговорення за допомогою смартфону або спеціального обладнання, бути готовим брати участь у судовому засіданні, яке відбувається за тисячу кілометрів від вашого робочого кабінету тощо.

Чи вчать зараз цьому у юридичних вишах? Підозрюю, що більшість академічних юридичних шкіл продовжують фокусуватися на передачі академічних знань у традиційному форматі лекцій, з невеличкими варіаціями. Елементи онлайн-освіти здебільшого означають вивчення матеріалу або прослуховування подкастів, подекуди можливі ще онлайн-форуми. Гостьові лектори з інших країн можуть час від часу приїздити та давати уявлення про інші підходи. Але в цілому юридичні науки: контрактне право, кримінальне право тощо – вивчають «для галочки», щоб забути одразу після закінчення навчання.

Втім клієнт пішов далі в своїх очікуваннях – технології повинні вирішувати проблеми. І юристи також мають дійти подібного висновку. Такий симбіоз створить попит на компанії, де цінуються ідеї та інновації. Якщо юристи хочуть брати участь в юридичних та політичних дискусіях, які пов’язані з технологіями, вони мають розумітися на них. Ви не можете брати участь у розмовах, пов'язаних із конфіденційністю, якщо ви не знаєте щось про програмне забезпечення для розпізнавання обличчя або не замислюєтеся про те, що збройні сили роблять з безпілотниками, без правових та технічних знань.

Цікавий приклад впровадження технологічних знань у Джорджтаунському юридичному університеті. Там створена програма для дослідників технологій права, на додаток до створення огляду технологічного законодавства, щоб пояснити складні технології зрозумілою для юристів мовою. Підхід Джорджтауна та інших юридичних шкіл вже винагороджується: вони отримують все більше заявок на вступ. І все більше мотивації для студентів: наприклад, в Оклахомі студенти-юристи безкоштовно отримують iPad, якщо вони оберуть 3 години навчання в галузі технологій. В середньому студенти обирають навіть 7,5 години, завдяки чому вони здатні використовувати технології набагато просунутими шляхами, ніж практикуючі юристи. Це збільшує шанси на працевлаштування – такі студенти успішно продовжують працювати в юридичних фірмах та неприбуткових організаціях.  

Поради майбутнім юристам

- Існують прогнози, що в недалекому майбутньому алгоритми замінять суддів документами, написаними в машиночитаному коді, такими як самодостатні інтелектуальні контракти. Тому адвокатам варто опанувати програмування розумних контрактів.

- Правознавці, які бажають скористатися технологічною революцією, можуть розглянути стажування у великих технологічних компаніях, таких як Microsoft або Google. Вони також повинні вивчати майбутніх клієнтів у нових областях, таких як віртуальна реальність, робототехніка та штучний інтелект.

- Студенти, зацікавлені в цих нових областях, повинні шукати курси з правових питань з модулями, орієнтованими на медіа, інтернет, кіберпростір та захист даних.

Чи слід нам боятися роботів-юристів? Навряд. Але треба бути готовим до викликів цифрового майбутнього, ставати більш конкурентоспроможними, та врешті-решт – більш ефективними.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]