Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.12.2017 12:36

Три "Т" сучасного економічного розвитку

Підприємець, керівник компанії Sky Building

Сьогодні у суспільстві є запит на зміни й саме креативні середовища: легкі, пластичні можуть спробувати ці зміни втілити в реальність.

КАРТИНКА 1.jpg
Єдиної економіки більше немає, її замінила сукупність місцевих економік. Класи спираються на конкурентну перевагу народжену попитом в різних типах економік: здатність дешевше створювати якісні продукти (економіка товарів), здатність надавати більш комфортне споживання (економіка послуг), здатність створювати значущі нові форми (економіка вражень та інновацій). Такі показники, як середній рівень освіти і кількість освічених людей не впливають на економічний розвиток. Нерівність у доходах пов'язана із загальним рівнем бідності і з расовим складом: роблячи одне і те ж в різних містах людина отримує різний прибуток. Чому так відбувається, хто створює інновації та рухає економікою сьогодні? Давайте поглянемо,  що сьогодні впливає на економіку.

Індекс талантів  

Річард Флорида ввів три «Т» складових сучасного економічного розвитку: технології, талант, толерантність. Як ці чинники впливають на розвиток держави вцілому? Наприклад, Фінляндія займає перше місце з глобального індексу розвитку технологій, Японія - друге. Четверте місце займає Ізраїль. Скандинавські країни знаходяться у верхній частині рейтингу індексу талантів: Фінляндія і Швеція - на першому і другому місцях, Данія і Норвегія - на четвертому і шостому. Сінгапур знаходиться на третьому місці, Нова Зеландія - на п'ятому. Адже, сьогодні все більше економіка залежить не тільки від технологічного рівня інновацій, а й від розвитку людей. Особистісні характеристики впливають й на регіональний економічний ріст, особливо відкритість до новизни. Регіони, де зараз зосереджений креативний клас значно відрізняються від регіонів з робітничим класом. Відповідно, у регіонах з високим рівнем доходів та економічного зростання розвивається індивідуалізм. Канада посідає перше місце за індексом толерантності, а Ірландія - друге. Нідерланди знаходяться на третьому місці. Варто підкреслити, що толерантність - важливий фактор економічного розвитку: різноманітність має велике значення для ефективного функціонування економіки. Відкритість різноманітності - це додаткове джерело економічних переваг, що рухає економіку місця, готові прийняти працьовитих, амбітних і талановитих людей, з доброзичливим ставленням до іммігрантів, художників, представників нетрадиційної сексуальної орієнтації. Мультикультурне міське середовище робить громадян, більш продуктивними. Індекс толерантності демонструє тісний зв'язок з багатьма іншими аспектами регіонального розвитку - від частки креативного класу, рівня інновацій та концентрації індустрії високих технологій до більш високого рівня доходу і заробітної плати в регіоні і навіть більшого щастя й благополуччя його мешканців.  

Індекс креативності  

Висока оплата праці представників креативного класу знаходиться в прямій залежності від частки креативних працівників в регіоні. Віддача від креативності вища в регіонах з більш розвиненою креативної економікою. За глобального індексу креативності Швеція знаходиться на першому місці, вона зберігає цю позицію з 2004 року. Фінляндія займає третє місце, після неї йдуть Данія (четверте місце) і Австралія (п'яте місце). Нова Зеландія знаходиться на шостому місці; Канада ділить з Норвегією восьме місце, а Сінгапур і Нідерланди замикають першу десятку. Робота в салонах краси, де майже вісім з десяти професій (таких як перукарі, стилісти і косметологи) посіла перше місце за рівнем креативності, обігнавши художників, програмістів, дизайнерів і багатьох інших.

Трансформувати розвиток міст

КАРТИНКА 2.jpg

Я вважаю, що країну можуть змінити міста. Адже, необхідно спершу радикально змінити менші формації, аби за їхніми прикладами змінювати більшу. І позитивна трансформація українських міст неодмінно має відбуватись, як і в усьому світі, в бік розвитку креативного класу та середовищ. Ідеться не тільки про розвиток певних індустрій і кластерів, а й про стимуляцію притаманної людині риси - творчості . Креативне місто повинне передбача ти спеціальні умови для розвитку нової еліти: креативного класу, людей, що творять нове, а не займаються перерозподілом ресурсів. У таких містах створюються інноваційні бізнеси, приходять інвестори, гроші « вклада ю ться » в мозок, а не в дешеві робочі руки. Такі творчі міста, стають найважливішим простором і місцем скупчення громадського та інтелектуального ресурсу. С учасне місто стає центром обміну інформацією, каналом глобальних потоків капіталу, товарів і послуг, людей, ідей, образів. У багатьох країнах (наприклад, Норвегії, Фінляндії, Данії) прийняті програми творчих індустрій і творчої освіти . Українським містам необхідне створення креативної атмосфери і формування ідентичності всього міста: більше коштів повинно вкладатися в створення зелених зон. Дуже важливо регулярно проводити культурно-мистецькі заходи в місцевому співтоваристві з залученням всіх бажаючих. Прийняті на рівні місцевих громад заходи, мають бути спрямовані на забезпечення різноманітності. Адже, при переході від економіки послуг до економіки вражень головний ворог - придушення основних елементів людського духу панівною культурою. Сучасний світ вже добре пристосований для обслуговуючого класу. Поки ми живемо на руїнах старого порядку, відчуваємо почуття безвиході. Хоч, сьогодні у суспільстві є запит на зміни. І саме креативні середовища: легкі, пластичні можуть спробувати ці зміни втілити в реальність.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]