Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.12.2017 14:42

Все що ви хотіли знати про креативний клас, але боялись запитати

Підприємець, керівник компанії Sky Building

Секрет потужного економічного розвитку лежить у взаємозв'язку трьох «Т»: технології, таланту та толерантності.

київ.jpg
Креативний клас - група, яка з'явилася відносно недавно, але вже зайняла значну частину суспільного публічного простору. У цієї групи є певне коло професійних занять і захоплень, місця існування, стиль життя. Цілком ймовірно, що набравши силу, вона зможе робити істотний вплив і  на політику.

Головним ресурсом виробництва благ в сучасній економіці є креативні люди. До таких можна віднести: вчених, викладачів, інженерів, експертів, художників, письменників, фотографів, дизайнерів, музикантів. Завдання креативного класу - виробляти новий продукт, за це вони отримують гроші. Креативні люди створюють нові ідеї, тому від них вимагається самостійність мислення.

Креативні люди працюють більше, ніж здається

Сьогодні велика частина креативних компаній переходить на більш гнучкий контракт, не прив'язуючи людину до офісу. Але при цьому представники творчої професії фактично працюють набагато більше, так як їхні проекти та ідеї не залишають їх 24 години на добу. Пішовши з офісу, креативний фахівець не перестає думати і працювати над проектом. Зворотним боком постійного знаходження в доступі (завдяки сучасним гаджетам, інтернету, соціальних мереж) є більший рівень стресу.

Вибір креативної професії накладає відбиток на спосіб життя. Креативні фахівці частіше працюють понаднормово, оскільки націлені на результат. Ненормований робочий день, фріланс, менша залежність від роботодавця – це все тягне за собою часту зміну роботи і відсутність гарантованого соціального захисту. Креативний працівник має більше свободи, але і відповідальність у нього набагато вища, ніж у найманого працівника іншої категорії. А різноманіття їх творчих покликів призводить до постійної зміни сфери діяльності. Змінюючи сфери діяльності або пропонуючи сміливі нестандартні рішення в роботі, креативні люди більше ризикують, ніж представники інших професій, які обирають передбачувану традиційну діяльність.

Грошова винагорода – далеко не головна мотивація в роботі. Набагато важливіше для представника креативного класу отримати сприятливі умови праці і отримання задоволення від результатів своєї роботи. Тому, обираючи між високою зарплатнею і зручністю, креативна людина обере друге. Відмова від суворого дрес-коду на роботі - ще одна цінність. І тут важливий не конкретний стиль, а різноманітність, свобода вибору. Терпимість до відмінностей на робочому місці швидше утримає творчого працівника, ніж жорстко задана система.

У середовищі креативного класу цінувати вас будуть не за соціальний статус, релігію, колір шкіри або гендерну приналежність, а виключно за особисті досягнення. Соціальної ієрархії для них не існує. Значну частину часу креативний клас витрачає на освіту, причому в основному самостійну, так як формалізовані програми підвищення кваліфікації, які пропонує компанія, швидко їм набридають.

Креативні місця для креативних людей

lead_large.jpg

Якщо раніше люди прагнули до місць виробництва, то тепер все відбувається рівно навпаки. Капітал і технології переміщаються в місця з більшою концентрацією креативних людей.

Жити і працювати представники креативного класу бажають у творчому, толерантному і вільному середовищі. Якщо місце не відповідає таким критеріям, вони перемістяться в більш сприятливе. Тому в місцях, представники креативу, знаходять там, де толерантно ставляться до людей з нетрадиційною сексуальною орієнтацією, іммігрантів і людей з нестандартним мисленням. Саме цей фактор дозволяє оцінити відкритість середовища новим людям та ідеям, прискорює обмін знаннями, без яких неможливо відтворення креативності.

Секрет глобального прориву

В умовах сучасного постіндустріального суспільства традиційні стратегії економічного розвитку вже не приносять відчутних результатів. Залучення компаній і інвестицій у виробництво, створення галузевих кластерів і нових робочих місць самі по собі можуть стимулювати економічне зростання (особливо в порівнянні з тими регіонами, в яких відсутні такі можливості), але вони не здатні забезпечити серйозний економічний прорив.

Секрет потужного економічного розвитку лежить у взаємозв'язку трьох «Т»: технології, таланту та толерантності. Наявність всіх трьох факторів привертає творчих людей, стимулює креативність та інновації, зростання населення і числа робочих місць, процвітання міст і регіонів. Там, де створюються хороші можливості для реалізації трьох «Т» складаються креативні центри - соціальні структури креативності.

Я впевнений, креативність - рушійна сила сучасного економічного розвитку, що символізує перехід від влади машини до влади інтелекту. І від того, якою мірою те чи інше місто, регіон або країна дозволяють їй розвиватися, буде залежати їх міць в новій глобальній системі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]