Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.06.2012 10:41

Як отримати червоний диплом?

Коментар

Відповідно до пункту 3.12.3.5 Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах затвердженого Наказом Міносвіти від 02.06.1993 р. №161,  студенту, який  отримав підсумкові оцінки "відмінно" не менше як з 75 відсотків  усіх  навчальних  дисциплін  та  індивідуальних завдань,  передбачених  навчальним  планом,  а  з інших навчальних дисциплін  та  індивідуальних  завдань  -  оцінки  "добре",  склав державні екзамени з оцінками "відмінно", захистив дипломний проект (роботу) з оцінкою "відмінно",  а також  виявив  себе  в  науковій (творчій)   роботі,   що   підтверджується  рекомендацією  кафедри (предметної або циклової комісії),  видається документ про  освіту (кваліфікацію) з відзнакою.

Разом з тим, вищі навчальні заклади тлумачать цю норму як таку, що вищий навчальний заклад може встановлювати у своєму Положенні нові вимоги до диплому з відзнакою, зокрема наявність бакалаврського диплома з відзнакою.

Листом Міністерства освіти до керівників вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації від 09.06.2010 №1/9-401 «Щодо документів про вищу освіту з відзнакою», підписаним міністром освіти Д.В.Табачником дані наступні роз’яснення. Документ про вищу освіту з відзнакою після завершення навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста, магістра видається за результатами навчання за зазначеним освітньо-кваліфікаційним рівнем незалежно від результатів навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра.

Проте,  через рік, Міносвіти змінило свою точку зору. Вказаний вище лист був офіційно відкликаний новим листом Міністерства освіти і науки України «Щодо документів про вищу освіту з відзнакою» від 12.03.2011 року №1/9-169 за підписом першого заступника Міністра Суліми.

На даний час вважається, що  остаточні критерії для видачі червоного диплома встановлює сам вищий навчальний заклад.

Звичайно, рішення щодо видачі звичайного диплома замість диплома із відзнакою можна оскаржити у суді. Я думаю, що цю справу можна навіть виграти. Проте виконати судове рішення про заміну звичайного диплома дипломом із відзнакою буде неможливо. Новий диплом зможе видати тільки та екзаменаційна комісія, яка видавала старий. А екзаменаційна комісія створюється лише на один раз. Причому до її складу входять і представники інших вищих навчальних закладів. Зібрати її вдруге для заміни диплому неможливо, а отже – неможливо виконати судове рішення.

Так що найоптимальнішою тактикою буде написання скарги до Міносвіти.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]