Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.06.2014 15:28

Пропозиції щодо ідей до антикорупційних законопроектів

Пропозиції

Пропозиції щодо ідей до законопроектів:

1.Проблема: постійні побори з батьків дітей та учнів шкіл під виглядом благодійних внесків у дитячих садочках та школах.

Пропозиція: заборонити на законодавчому рівні благодійні внески в дитячих садочках та школах від батьків дітей та учнів 

Механізм реалізації: внести зміни до законів України про освіту та про благодійну діяльність.

2.Проблема: системна корупція в судах

Пропозиція: запровадити виборність суддів місцевим населенням  

Механізм реалізації: розробити законопроект про зміни до Конституції України та нову редакцію Закону України «Про судоустрій та статус суддів»

3.Проблема: відсутнє покарання для суддів, слідчих та прокурорів, які прийняли неправомірні та незаконні рішення, що підтверджено відповідними рішеннями Європейського суду з прав людини.

Пропозиція: ініціювати звільнення суддів, слідчих та прокурорів, які прийняли неправомірні та незаконні рішення.

Механізм реалізації: розробка проектів постанов парламенту із зверненням до Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Генеральної прокуратури із пропозицією провести відповідну перевірку рішень суддів, слідчих та прокурорів та ініціювати звільнення суддів та звільнити  слідчих та прокурорів, які приймали неправомірні та незаконні рішення.  

4.Проблема: прийняття одним і тим самим суддею по абсолютно однаковим справам – абсолютно різних рішень.

Пропозиція: ініціювати звільнення відповідних суддів.

Механізм реалізації: розробити проект постанови парламенту із зверненням до Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з проханням провести відповідну перевірку і ініціювати звільнення суддів

5.Проблема: Неподання або несвоєчасне подання чи подання завідомо недостовірних відомостей у декларації про доходи членів КМУ, народних депутатів, суддів, працівників внутрішніх справ, прокурорів, державних службовців, службовців органів місцевого самоврядування.

Пропозиція: посилити адміністративну відповідальність за неподання або несвоєчасне подання чи подання завідомо недостовірних відомостей у декларації про доходи, включаючи механізм дострокового припинення повноважень.

Механізм реалізації:  внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та відповідні закони.

6.Проблема: невідповідність офіційних доходів реальним видаткам членів КМУ, народних депутатів, суддів, прокурорів, працівників внутрішніх справ, державних службовців, службовців органів місцевого самоврядування

Пропозиція: Прирівнювання до карного злочину і відповідної кримінальної відповідальності за невідповідність між офіційними доходами та реальними витратами

Механізм реалізації: внести зміни до Закону України «Про запобігання та протидії корупції» в частині обов’язкового декларування видатків, Кримінального кодексу України. 

7.Проблема: зловживання слідчими, прокурорами та судами правом на арешт в якості запобіжного заходу.

Пропозиція: залишити арешт в якості запобіжного заходу виключно для всіх особливо тяжких та тяжких злочинів.

Механізм реалізації: внести відповідні зміни до Кримінально-процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України.

8.Проблема: відсутність громадського контролю за доходами та витратами Уряду, міністерств та відомств.

Пропозиція: запровадити механізм щоденного оприлюднення видатків та доходів Кабінету Міністрів України, міністерств та відомств

Механізм реалізації: внести відповідні зміни до Закону України «Про Кабінет Міністрів України» та Закону України «Про центральні органи виконавчої влади»

9.Проблема: корупція у вищих навчальних закладів

Пропозиція: віднести до компетенції Наглядової ради вищих навчальних закладів боротьбу із корупцією у ВНЗ.

Механізм: підготовка змін до Закону України «Про вищу освіту» (після схвалення нової редакції)

10.Проблема: постійні перевірки підприємств, які супроводжуються вимаганням хабарів з боку контролюючих та перевіряючи органів та .

Пропозиція: обмежити кількість та повноваження перевіряючи та контролюючих органів та запровадити нову систему проведення перевірок.

Механізм реалізації: 

1 етап: обмежити повноваження СЕС та пожежної інспекції, розробивши відповідні зміни до законодавства;

2 етап: скоротити кількість перевіряючи та контролюючих органів за принципом 1 міністерство (відомство) – не більше 1 перевіряючої структури (до 20 структур загалом);

3 етап: проводити перевірки за участі всіх контролюючих структур протягом максимум 2 тижні не більше 1 одного разу на рік (досвід Польщі) за наступним механізмом: установа, яка ініціює перевірку повідомляє про це всі інші перевіряючи структури про це і спільно погоджують час проведення перевірки. Перевіряючи структури, які відмовились від участі у перевірці втрачають право проведення перевірки на рік.



Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]