Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.03.2013 15:47

Студенти – стоматологи збирають підписи проти повторного іспиту

МИ ПРОТИ АНУЛЮВАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ КРОКу!!! http://vk.com/club51415102

«Студенти-стоматологи, результати іспиту яких, скасував Центр тестування МОЗ, збирають підписи у всіх медичних вищих навчальних закладах України проти проведення повторного тестування», - заявив координатор громадської ініціативи «Студентський захист» Андрій Черних.

Результати іспиту скасовані, не зважаючи на відсутність жодного нормативно-правового акту, який би дозволяв Центру тестування МОЗ скасовувати всі результати по країні, так як, він може лише розглядати апеляції на конкретні екзаменаційні роботи. 

«Особливо, слід відзначити, що 12 березня 2013 року, увечері після проведення іспиту, директор Центру тестування Булаха І.Є. направив лист проректорам медичних ВНЗ про те, що 12 березня 2013 року у ВНЗ України ліцензійний іспит «Крок 1. Стоматологія» відбувся за встановленою процедурою. Підкреслюю, після завершення тестування, директор Центру тестування визнав, що іспит пройшов за встановленою процедурою», - зазначає Андрій Черних. 

Виникає питання: на підставі якого нормативно-правового акту, Міністерство охорони здоров’я України спільно з Центром тестування МОЗ скасували результати, проведеного 12 березня 2013 року іспиту для вітчизняних студентів? Як можуть студенти підготуватись за новою екзаменаційною базою тестових питань Центру тестування МОЗ за менше ніж один місяць, якщо до цього тестування вони готувались більше трьох місяців?  

«В тому самому листі від 12 березня, йшлося про те, що після 2 ночі на одному із сайтів було несанкціоноване розміщення частини тестових завдань екзаменаційного буклету (одного з трьох) і що Центр тестування розпочав внутрішнє розслідування даного факту.  Але у коментарі МОЗ за 22 березня, мова вже йде про те, що було виявлено нелегальну відскановану інформацію щодо змісту 2/3 питань та відповідей до них (зокрема й неправильних) одного з 9 варіантів екзаменаційних буклетів зазначеного іспиту. Де правда?», - виникає риторичне запитання до Міністерства.  

Більше того, директор Центру тестування, у листі від 12 березня 2013 року,  повідомляє проректорів, що результати тестування будуть передані до ВНЗ у 7-денний термін. Рейтинг до ВНЗ виданий не буде. Вузи, протягом 7 днів, не отримують жодних результатів. Натомість, у листі від 20 березня №84 повідомляється про скасування результатів вітчизняних студентів. 

«Хто, окрім працівників самого Центру тестування МОЗ, мав доступ до екзаменаційних буклетів? Чому, якщо виявлення нелегально відсканованої інформації відбулося до іспиту, все рівно було вирішено проводити іспит? Чому студенти, які ретельно готувалися до іспиту і вночі не «блукали» по Інтернету у пошуках текстів завдань та іспитів, повинні страждати?», - наголошує координатор громадської ініціативи «Студентський захист» Андрій Черних.

Відповідно по пункту 2.4. Статуту Центру тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямів підготовки "Медицина" і "Фармація" при Міністерстві охорони здоров'я України затвердженого наказом МОЗ  № 105 від 03.05.99 "Центр тестування" несе відповідальність за недостовірні й необ'єктивні результати вимірювання, застосування невалідних методик і методів, що не відповідають сучасним методам вимірювання професійної компетентності, за необґрунтовану чи неправомірну видачу сертифікатів.” Іншими словами, згідно із прямою нормою чинного законодавства відповідальність за зрив тестування повинен нести Центр тестування МОЗ, а не студенти. 

У коментарі прес-служби Міністерства охорони здоров’я України  від 22 березня 2013 року, нема жодної згадки про розпорядження Міністра охорони здоров’я України Богатирьової Р.В. від 18 березня про скасування результатів вітчизняних студентів, які складали іспит «Крок 1. Стоматологія» 12 березня 2013 року, як не валідних. Очевидно, що його просто не було і нема.

«Єдиний правильний вихід в цій ситуації – це скасування рішення Центру тестування МОЗ про проведення повторного іспиту та направлення результатів іспиту студентам. Саме з таким проханням, студенти-стоматологи вищих навчальних закладів України звернуться до Міністра охорони здоров’я України на наступному тижні, передавши відповідні звернення до Міністерства, - підсумував Андрій Черних. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]