Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.08.2014 14:43

Військовий збір. Відповіді на деякі актуальні питання

Юрисконсульт у юридичній компанії

У сьогоднішній статті я постараюся узагальнити відповіді на ті найчастіші питання по військовому збору, відповіді на які вже є в інтернеті у вигляді полуроз’яснень податкової служби та коментарів бухгалтерських видань.

Вітаю всіх на своєму блозі. У сьогоднішній статті я постараюся узагальнити відповіді на ті найчастіші питання по військовому збору, відповіді на які вже є в інтернеті у вигляді полуроз’яснень податкової служби та коментарів бухгалтерських видань.

Думаю, що доцільно буде почати з загальних питань і плавно перейти до більш вузьких.

Хто є платниками військового збору?

Відповідно до підпункту 1.1 пункту 16-1 Підрозділу 10 Перехідних положень ПКУ платниками військового збору є особи, визначені пунктом 162.1, а саме:

  • Фізичні особи — резиденти, які отримують доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи;
  • Фізичні особи — нерезиденти, які отримують доходи з джерелом їх походження в Україні;
  • Податкові агенти.

З яких доходів потрібно платити військовий збір?

Переходимо до підпункту 1.2 пункту 16-1 Підрозділу 10 Перехідних положень ПКУ, в якому, на мою думку, досить розмито дається відповідь на це питання. З приводу розмитості буде трохи нижче. Об’єктом оподаткування збором є доходи у вигляді:

  • Зарплати;
  • Інших заохочувальних та компенсаційних виплат;
  • Інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими взаємовідносинами;
  • Виплат за договорами цивільно-правового характеру;
  • Виграшів у державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри.

Чи потрібно платити військовий збір з доходів за договорами цивільно-правового характеру?

З одного боку, доходи за договорами цивільно-правового характеру чітко прописані в об’єкті оподаткування військовим збором. Податкова служба в Базі знань ЗІР вже встигла видати роз’яснення. Текст роз’яснення я виклав на форум і з ним можна ознайомитися тут.

Згідно роз’яснення, військовий збір утримується з доходів за цивільно-правовими договорами, які належать до фонду оплати праці відповідно до пункту 2.1.8 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 №5. Думаю, що буде доцільно навести тут цей пункт:

2.1.8. Оплата праці (включаючи гонорари) працівників, які не перебувають у штаті підприємства (за умови, що розрахунки проводяться підприємством безпосередньо з працівниками), за виконання робіт:

згідно з договорами цивільно-правового характеру, включаючи договір підряду (за винятком фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності);

Виходячи з даної норми і роз’яснення, я роблю висновок, що військовий збір повинен утримуватися із доходів по тим цивільно-правовим договорам, за якими виконуються роботи або надаються послуги.

Невеликий тематичний відступ. Хоч Цивільний кодекс чітко розділяє такі договори, за якими надаються послуги, виконуються роботи або ж об’єкт здається в оренду, в цілях податкового законодавства, послугами є все те, що не є продажем товарів. Такої позиції завжди дотримувалася податкова служба. Детальніше про це можна почитати в статті Чи є оренда послугою в цілях застосування податкового законодавства? Чи може платник єдиного податку другої групи надавати майно в оренду?

З юридичної точки зору, мені дуже не зрозуміло, яким чином виплати за цивільно-правовими договорами взагалі можна зараховувати до фонду оплати праці. Сумнівів додає ще й те, що Інструкція №5, це всього лише наказ Державного управління статистики, який дає рекомендації щодо заповнення форм статистичної звітності з праці. Тільки на підставі цього наказу, зараховувати виплати за цивільно-правовими договорами до фонду оплати праці в цілях оподаткування, на мою суб’єктивну думку, не логічно. Виходячи з цього, роз’яснення податкової служби в базі знань ЗІР є дуже суперечливим. Тому, я вважаю, що питання про те, чи потрібно утримувати військовий збір з виплат фізичним особам за договорами оренди, залишається відкритим і щоб на нього правильно відповісти, тих роз’яснень, які є на даний момент, явно не достатньо.

Чи потрібно платити військовий збір з доходів за договорами цивільно-правового характеру, укладеними з ФОП?

На даний момент в інтернеті є інформація, розміщена на сайті Вінницької податкової служби. Текст роз’яснення читайте тут.

В ній зазначено, що доходи суб’єктів господарської діяльності фізичних осіб підприємців не є об’єктом оподаткування військовим збором. В принципі, ця інформація цілком в’яжеться з попереднім роз’ясненням податкової служби з Бази знань ЗИР з приводу того, які саме доходи за цивільно-правовими договорами повинні обкладатися військовим збором.

Однак, думаю, що слід почекати поки висловиться більн серйозний роз’яснювач, ніж регіональне відділення податкової служби.

В які терміни потрібно платити військовий збір до бюджету?

Нарахування, утримання та сплата збору до бюджету здійснюється в порядку, встановленому статтею 168 ПКУ. Ця сама стаття у нас визначає порядок сплати до бюджету податку на доходи фізичних осіб, який в більшості випадків перераховується в казну одночасно з виплатою оподатковуваного доходу. Тому, можна з упевненістю сказати, що банки не проведуть платіжне доручення на перерахування зарплати без наявності відповідного платежу на гос. рахунки військового збору.

На багатьох форумах вже з’явилася інформація, що багато банків, в пориві паніки, затримували виплату зарплати за липень через те, що не було впевненості, потрібно платити військовий збір за липень чи не потрібно.

На які реквізити платити військовий збір?

Реквізити для сплати військового збору вже є на офіційному сайті податкової служби. Також їх можна скачати з нашого сайту з цієї сторінки.

Чи потрібно утримувати військовий збір з доходів, нарахованих до 03.08.2014?

Згідно зі статтею 58 Конституції України закон зворотної сили не має, тому, цілком логічної була поява в Базі знань ЗІР роз’яснення податкової служби, в якому говориться, що оскільки Закон набрав чинності з 03.08.2014 та податковий агент зобов’язаний при нарахуванні доходів, визначених у підпункті 1.2 пункту 16-1 підрозділу 10 Перехідних положень ПКУ утримати військовий збір, нараховані до 03.08.2014 доходи, але виплачені після 03.08.2014, не підлягають оподаткуванню військовим збором.

З текстом роз’яснення можна ознайомитися тут.

Яка звітність передбачена по військовому збору?

Ніяка. На даний момент в інтернеті немає навіть проектів яких небудь наказів, які затверджують звітність з військового збору.

Висновок

Сподіваюся, що найближчим часом податкова служба вибухне узагальнюючої податковою консультацією по військовому збору або хоча б яким-небудь листом, в якому будуть даватися відповіді на вищенаведені і безліч інших питань, які не увійшли в дану статтю. Такі роз’яснення просто критично необхідні платникам, яких стосується військовий збір.

http://byhgalter.com/vijskovij-zbir-vidpovidi-na-deyaki-aktualni-pitannya/

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]