Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.12.2013 12:32

Нова книга обліку доходів та витрат ФОП на загальній системі

Юрисконсульт у юридичній компанії

Порівняльний аналіз старої та нової книги обліку доходів та витрат підприємців на загальній системі оподаткування.

Наказ Міністерства доходів і зборів 481 затвердив нову форму книги обліку доходів та витрат фізичної особи підприємця на загальній системі оподаткування. Отже, з дати вступу в силу Наказу, підприємці повинні придбати, зареєструвати у податковій службі та вести нову книгу обліку доходів та витрат.

У статті я спробую проаналізувати, основні зміни, яких зазнала форма книги, наскільки ці зміни позитивні та негативні в плані податкового обліку та потенціальних штрафів, а такою спробую зробити загальний висновок, чи покращиться життя підприємців на загальній системі із появою нової книги. Чи стане у підприємців більше роботи, чи ведення обліку значно спроститься?

З якої дати треба вести нову книгу?

Наказ Міндоходів 481 набрав чинності з дня його офіційного опублікування, а саме з 18 жовтня 2013 року. Саме з цією дати стара форма книги, що була затверджена Наказом 1025 вже не діє та, відповідно, її ведення не відповідає чинному законодавству.

Податкова дозволила вести стару книгу до кінця року

Після вступу в силу нової форми книги обліку доходів та витрат для ФОП на загальній системі весь інтернет облетіла новина, що в дуже улюбленному всіма журналі Вісник податкової служби, автор якоїсь статті порекомендував продовжувати вести стару книгу до кінця поточного року, а нову починати тільки з початку наступного. Аргументація такої позиції приблизно така, що механізм обліку у новій книзі суттєво відрізняється від старої. Я на цю новину звернув мало уваги. Ну мало що пише у якомусь журналі якийсь податківець.

Але трохи пізніше, аналогічна консультація з'явилася у Єдиній базі податкових знань, де вона міститься і на теперішній час. І насамкінець Міністерство доходів і зборів написала листа від 18.11.2013 №24469/7/99- 99-17-02-02-17, в якому висловила аналогічну позицію.

Отже, з якої дати вести нову книгу та до якої дати продовжувати вести стару, кожен вирішує для себе сам. Я лише можу сказати про те, як буду робити саме я на підставі своєї суб'єктивної точки зору.

Суттєво нового механізму ведення книги обліку у новому Наказі 481 я не побачив. З книги лише прибрали зайві рядки, які додавали підприємцям зайвої роботи. Також хочу провести одну паралель, яка стосується роз'яснень податкової служби. Так от, коли податкова служба випускає своє чергове фіскальне роз'снення, яке на думку більшості платників податків зовсім не відповідає діючому законодавству, всі говорять, що таке роз'яснення не має статусу нормативно - правового акту, а тому його вимоги, якщо вони суперечать Податковому кодексу, виконувати не обов'язково.

В нашому випадку лист Міндоходів №24469/7/99- 99-17-02-02-17 не встановлює нових обмежень для платників податків, а навпаки, дає послаблення. Але, на мою думку, таке послаблення все одно не відповідає діючому законодавству, адже стара форма книги втратила чинність. Тому, формально, у податкової служби під час перевірки буде привід для штрафу. Тому конкретно я, буду починати вести нову книгу з дати набраня нею законної сили, тобто з 18 жовтня 2013 року. Але це конкретно я. Звертаю увагу, що кожен має приймати рішення самостійно.

Чи треба переносити дані старої книги у нову?

Відповідь на це питання також вже з'явилася у Єдиній базі податкових знань. Вона приблизно наступна: податкове законодавство не передбачає перенесення данних з однієї книги до іншої.

Тобто, для тих, хто все ж таки вирішить не дотримуватися рекомендацій податкової служби, перший запис у новій книзі має бути від 18 жовтня.

Електронна книга доходів і витрат. Що воно таке та як почати її вести?

Мабуть головне нововведення Наказу 481, яке повністю відповідає курсу податкової служби на суцільну інформатизацію оподаткування, полягає у появі нової форми книги обліку - електронної. Переваги та недоліку ведення книги доходів та витрат в електронному вигляді я описав у статті Книга обліку доходів та витрат в електронному вигляді. Чи варто її вести?. Тому тут, я цієї теми торкатися не буду.

Облік залишків товарних запасів тепер вести не треба

З форми нової книги прибрали графи 2 та 11, в яких відображалися залишки товарних запасів у грошовому вираженні на початок та кінець звітного податкового періоду.

Наймані працівники відтепер книги не ведуть

Старий порядок ведення книги обліку доходів та витрат підприємців на загальній системі оподаткування передбачав ведення додаткової книги найманим працівником, який здійснював операції за готівку. Вкінці місяця показники книги пацівника переносилися до книги підприємця.

Новий Наказ 481 аналогічних вимог та граф не містить і це дуже зменшує підприємцям об'єм роботи для ведення обліку.

Сума повернутих коштів за товар, роботи, послуги

Новий Порядок ведення книги обліку доходів та витрат не тільки прибрав зайві графи, а й додав нову графу - "сума повернутих коштів за товар, роботи, послуги", в якій також відображатимуться суми повернутої попередньої оплати.

Я вважаю, що введення цієї графи не відноситься ні до негативних ні до позитивних змін. Можна сказати, що питання відображення повернення коштів за товар набуло врегулювання. У старому Наказі 1025 про порядок відображення повернення коштів згадки не було, але всі кого я знаю відображали таке повернення у графі 3 книги зі знаком "-" з відповідним коригуванням інших граф книги. Тепер же для цього є окрема графа.

Висновки

На мою суб'єктивну бухгалтерську думку нова форма книги обліку доходів та витрат підприємців на загальній системі оподаткування стала значно кращою насамперед тому, що з неї прибрали зайві та найбільш штрафоопасні графи.

Нажаль, зміни на краще притерпіла тільки форма книги.  А от і без того жорстка загальна методика формування податкових витрат у ФОП на загальній системі, і вступом в силу нового Порядку ведення книги, стала ще більше обмежувати підприємців у формуванні витрат. Про що йде мова, можна більш детально почитати у статті Наказ Міндоходів №481. Нові вимоги до витрат у підприємців на загальній системі оподаткування?.

http://byhgalter.com/nova-kniga-obliku-doxodiv-ta-vitrat-fop-na-zagalnij-sistemi-zmini-na-krashhe/

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]