Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.11.2012 19:47

Закон №10687 від 03.07.12 Платникам єдиного податку зменшили ставки

Юрисконсульт у юридичній компанії

20 листопада 2012 року Верховна рада у другому читанні прийняла законопроект №10687«Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів».

Дуже радісний заголовок статті, чи не так? На превеликий жаль, все не настільки чудово, як здається на перший погляд. 20 листопада 2012 року Верховна рада у другому читанні прийняла законопроект №10687  від 03.07.2012 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів». Його текст можна подивитись тут. Наразі закон направлено Віктору Федоровичу для підписання. 

Аналізуючи зміни, які вносить законопроект №10687 у діяльність платників єдиного податку, можна сказати що всі вони позитивні. Деякі торкнуться лише невеличкої частки єдинників, а деякі торкнуться найбільш численної другої групи. Отже, почнемо.

Скасовані обмеження по кількості найманих працівників у п’ятої та шостої групи

Відповідні зміни внесено у підпункти 5 та 6 пункту 291.4 Податкового кодексу. Отже тепер дуже нечисленні п’ята група фізичних осіб-підприємців та шоста група юридичних осіб, можуть використовувати необмежену кількість найманих працівників.

Підкориговано визначення доходу єдинників п’ятої групи

До пунктів 292.3 та 292.6 ПКУ внесені зміни, які не можна назвати ніяк, окрім виправлення помилок, які були допущені при внесенні попередніх змін, коли тільки но з’явились п’ята та шоста групи платників єдиного податку. Тепер до доходу платника єдиного податку п’ятої групи, який є платником податку на додану вартість включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, а датою виникнення такого доходу є дата списання кредиторської заборгованості.

Зменшено ставки єдиного податку для п’ятої та шостої груп

Тепер платники єдиного податку п’ятої та шостої груп, які не є платниками ПДВ, будуть сплачувати 7% від доходу. Платники податку на додану вартість будуть сплачувати 5%.

Друга група подає декларацію 1 раз на рік

Це, мабуть, головне покращення, яке зачепило найбільш численну групу платників єдиного податку. Із набранням чинності закону квартальні декларації для другої групи будуть скасовані. Воно й не дивно, адже друга група сплачує до бюджету фіксовану ставку податку так само як і перша. При цьому, для першої групи, з самого початку був встановлений річний податковий період. Звісно, це не звільняє підприємців другої групи від сплати щомісячних авансових внесків з єдиного податку, які сплачуються до 20 числа поточного місяця. Отже, чекаємо на зміни у декларацію єдинників, в яку повинні ввести п’яту та шосту групу а також дещо змінити для другої групи.

Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування можна буде подавати в електронній формі

Теж непогане покращення. Із вступом в силу змін, суб’єктам господарювання, які бажають перейти на спрощену систему оподаткування не треба буде нести паперову форму заяви до податкової служби, можна буде лише відправити її електронною поштою, а потім просто забрати свідоцтво платника єдиного податку. І вступом в силу змін, пунктом 298.1.1 ПКУ будуть передбачені наступні способи подання заяви:
  1. особисто або уповноваженою особою;
  2. поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
  3. електронною поштою в електронній формі за наявності електронного цифрового підпису.
Начебто всі зміни. Досить непогано, чи не так? Нажаль, зниження ставок торкнулося тільки найнечисленніших груп єдиноподатників. Але чого лише коштує те, що із вступом в силу закону платники єдиного податку другої групи зможуть подавати декларації лише раз на рік. Також дуже непогане нововведення електронної форми заяви про застосування спрощеної системи, позбавить посадових осіб податкової служби шансу не прийняти заяву з будь яких причин, які не мають відношення до податкового законодавства. Прикінцевими положеннями коментованого закону передбачено, що він набирає чинності з 1 січня 2013 року, окрім деяких пунктів, які зовсім не стосуються єдиного податку. Звісно, це відбудеться тільки в тому разі, якщо закон буде підписано Віктором Федоровичем.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]