Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.11.2015 17:24

Тимошенко хоче залишати людей без ЖКГ субсидій через газ для олігархів

Політконсультант. Президент Розвиткової Агенції Досліджень та Аналітики "RADA"

Поки прості люди одиноко та за гроші олігархів і політичних соціал-радикалів стоять на «податковому майданчику», ці політики протискують закон, який позбавить додаткового надходження податків в бюджет від державної та приватних газовидобувних компаній, й

Нещодавно моя організація спільно з комерційним відділом посольства СШАвлаштували презентацію України на нафто-газовій конференції в Луізіані.  Державна Укргазвидобування (УГВ) та вісімприватних українських газовидобувних компаній представили американськимінвесторам та потенційним партнерам можливості інвестування та спільноговедення бізнесу в Україні задля забезпечення газової незалежності України відкраїни агресора, а також задля спільного ведення бізнесу та прибуткуукраїнської та американської сторін.  Цяпрезентація проходила паралельно із візитом в Україну  міністра торгівлі США пані Пріцкер та звучалаоптимістично і життєствердною.  КерівникУГВ на ідеальній англійський з американською промовою розказав про досягненнякомпанії за останні півроку, оптимізацію видатків та потенційні прибутки ізвучав доволі привабливо для американськи партнерів.  У всіх американців хіба звучало питання: а чине будуть кардинально змінюватися правила гри, а чи зможемо ми на виходіотримувати ті прибутки, які будуть у фінансовому плануванні, базованому наренті та інших умовах на цей момент?

Українська сторона переконувала, що, хоча в Україні і відбуваються постійнітрансформації, але Уряд орієнтований на досягнення якомога кращих умов длябізнесу, щоби забезпечити газову незалежність країни.

Але ж окрім уряду, є ще і депутати, та ще й такі, яких можна запідозрити у підігруваннюкраїні агресору, та їхнім системним представникам в українській владі.  

І от 3-го листопада парламентський комітет зподаткової і митної політики всупереч регламенту і закону про комітети протягнувпоправку до законопроекту 2835, яка знижує ренту для Укргазвидобування з 70 до29%. В результаті цього рішення бюджет втрачає декілька мільярдів гривень нарік. Ці кошти могли б піти на виплату субсидій. За інформацією, рішення комітетВР прийняв з грубими порушеннями регламенту.  Та ще й з подачі Тимошенко, яка на словах «дбає»за всіх постраждалих від тарифної політики уряду. Хоча й не уряд визначаєтарифи, а НКРЄКП, підзвітна Президенту України. Адресою люди Юлі та Ляшка все ж таки помилилися.

Законопроект Тимошенко звучить алогічно : «ПроектЗакону про внесення змін до Податкового кодексу України відносно здешевленнявартості газу для населення».  Звісно, йогоназва додала бонуси Батьківщині на місцевих виборах.

Зниження рентної ставки за цим законопроектом може призвестиодночасно до двох негативних наслідків. Фахівці та експерти відзначають неприпустимістьзниження рентної ставки для спільних договорів. У варіанті  законопроекту Кабміну вона залишилася на рівні70%. Цю ж цифру пропонував и профільній комітет ВР. Натомість парламент під прикриттям«зниження цін на газ» фактично проголосував за преференції газовидобувнимкомпаніям, що належать екс-регіоналам Оніщенку.

Слід сказати, що  ставка у 29% для всіх учасників ринку,пропонована Тимошенко, за великим рахунком взята з урядового законопроекту.Однак, Кабмін пропонував її тимчасово, до 2017 року, взамін запровадивши надбавкуподатку на прибуток для компаній у розмірі15%. Між тим у Тимошенко все просто -зниження без будь-яких запобіжників. Значна  частина інвесторів готова була зайти в Українупід урядовий сценарій зниження ренти, оскільки він комплексно прописуєподаткове майбутнє галузі та чітко встановлює правила гри.  А законопроект Тимошенко все ж такизорієнтований на визначене коло газових гравців із складу колишніх регіоналівпо яких є враження тісних зв’язків із Росією.

Водночас через пропоноване Тимошенко зниження ренти убюджеті може утворитися величезна дірка (4,2 млрд. грн втрати на ренті приватнихкампаній і 7 млрд. втрат на «Укргазвідобуванні). Таким чином, у бюджеті простоможе не залишитись коштів для виплат субсидій.

В результаті мільйони українців не матимуть змогиоплачувати платіжки за комунальні послуги через відсутність бюджетних коштів насубсидії.  Український бюджет недоотримаєвеличезну кількість податків, а український ринок не отримає західні інвестиціїта технології для забезпечення газової незалежності від Росії.

То чи щира Юлія Володимирівна, коли бориться за дешевийгаз для населення та незалежність від Росії? Всі її дії, спрямовані наздешевлення витрат для олігархів та збільшення їх прибутків, створення більшоїзалежності від російського газу та – на збільшення витрат населення за газ. 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи